Dr. Boldizsár Ildikó

boldizsar

Nem könnyű belesűríteni néhány mondatba mindazt, ami az elmúlt évtizedekben köztem és a mesék között történt, de talán mindent elmond rólam, ha azt mondom: egy nő vagyok, aki a mesék rendje szerint éli az életét. Bárhova sodornak az események, bármilyen szerepbe kényszerülök, mindig azt tartom szem előtt, hogy mit csinálnának a mesehősök hasonló szituációban. Van, amikor jó mesét választok magam mellé, de olyan is előfordult már, hogy nem a legjobb történetben találtam magam, és újat kellett keresnem… Szerencsére jó sok mesét ismerek…

Negyven éve foglalkozom mesékkel, tizenöt év terepmunka után dolgoztam ki a Metamorphoses Meseterápiás Módszert. Kilenc éve oktatom is a módszert, ez idő alatt négyszázan szerezték meg a metamorphoses-meseterapeuta címet a Semmelweis Egyetem és az Oktatási Hivatal által akkreditált képzéseken, további hatszázan pedig elvégezték az alapképzést. Ötvenhat könyvem jelent meg a mesékkel kapcsolatban, és tervben van még néhány fontos, a módszertant kiegészítő kötet. Több mint ezer előadást tartottam a mesékkel kapcsolatban itthon és külföldön egyaránt.

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesületet 2014-ben alapítottam meg Luzsi Margóval, akivel 2022-ben megalapítottuk a MESE folyóiratot is. Mindkettővel az volt a célunk, hogy közösséget formáljunk a mesék köré. 2022-ben indítottam útjára a Metamorphoses Szabadegyetemet is, amely a mesék kultúrtörténeti, folklorisztikai és irodalomtörténeti hátterét mutatja be a szélesebb nagyközönség számára.

De ezek csupán számok… A lényeg mégiscsak az, hogy egy nő vagyok, aki a mesék rendje szerint éli az életét…