Dr. Sztanó Flóra

sztano

Gyermekpszichiáter, meseterapeuta vagyok.

Többféle terápiás módszerben képződtem szakmai utam során (családterápia, kognitív-, viselkedésterápia, integratív gyermekterápia, katatím imaginatív képélmény), ám a mesék és a meseterápia öleli-fogja egybe, határozza meg mind a szakmai, mind a saját életemet. A meséket elsősorban kamaszokkal, felnőttekkel való egyéni folyamatokban használom.

Hiszek a mesék által közvetített világrendben. A történetek, mesék az emberiség létezése óta velünk vannak. Tudásátadás az emberi működésről, a közösségről, a világról. Ezért a mesék segítségével választ, mintát találhatunk a mostani kérdéseinkre is. A felborult rend (legyen az külső vagy belső) helyreállítható, egységbe kerülhetünk önmagunkkal, a másikkal, a látható és nem látható világgal egyaránt.

Terápiás szemléletemet egybefogja a KÉP-ekkel való munka. Dolgozom saját belső képekkel, melyet előhívunk a tudatalattinkból és ezek átdolgozása, tudatos szintre emelése segít a fejlődésben. Dolgozom autizmussal élő kamaszokkal, felnőttekkel, ahol a világ jellemzőit, elvárásait kell képpé, láthatóvá alakítani, hogy könnyebben értelmezhető legyen egy autizmussal élő számára. Dolgozom mesei képekkel, amikor a mese képeit, mint a rend forgatókönyvét tesszük élővé a saját életünkben.

Fontos számomra, hogy a mesékkel való utazás nem egy magányos kaland, hanem egy támogató, biztonságot adó közösséggel együtt megyek ezen az úton. Az Egyesület egy keret, egy megtartó háló, szövet, ahol a mese közös nyelv. Közös a cél, a mesék erejét elvinni gyerekekhez, felnőttekhez, csoportba, egyénileg. Ahol a szakemberek egymást segítve, kiegészítve, egymástól tanulva, közösségben érezhetik magukat. Ahol egy terápiás módszer faként tud megerősödni, virágba borulni.
Titkárként igyekszem mindezeket rendszerszemléletemmel, a strukturáltságra való törekvésemmel támogatni.

www.drsztanoflora.hu
dr.sztanoflora@gmail.com