Standovár Ágnes

standovar2

Pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus és meseterapeuta vagyok.

Jelenleg Pécsett élek és dolgozom – felnőttekkel és gyermekekkel egyaránt.
Szakmai életem során a prevenciós és a terápiás munka mindig kéz a kézben haladt: pszichológusként a betegség-megelőzést legalább annyira feladatomnak érzem, mint a gyógyítást.
2014 óta vannak velem a mesék a mentálhigiénés és a klinikai munkámban is – egyre több területen, egyre nagyobb teret kapva a terápiák során is. A népmesék különlegesen fontos történetek számomra a megbomlott rend helyreállításáról, a gyarapodásról, a fejlődésről, a megküzdésről, a világ jobbá tételéről, a reményről.

A népmesékkel való munkához a pécsi Gombolyító Terápiás Műhelyben zajló közös szakmai tevékenység ad stabil, biztos hátteret. Alföldi Lindával és Holcsik Erzsébettel közösen 2015 óta dolgozunk azon, hogy a mesék világát közelebb hozzuk a felnőttekhez. Szeretnénk, ha minél többen megtapasztalhatnák a mesehallgatás örömét és a mesei képek birodalmának bejárásával és a képekkel való belső munkát követően gazdagodjanak, erősödjenek, utat találjanak: visszaállíthassák egyensúlyukat.

Munkám során a történetek szinte mindenhol jelen vannak: mondok mesét felnőtteknek a felnőtt mese-esteken, tematikus önismereti csoportokon, mesélem a régi történeteket a pszichiátriai osztályon a bajba jutott serdülőknek és fiataloknak – óvatosan bontogatva, miféle tudást hordozhatnak a sok száz éves népmesék a mai fiatalok számára a bajban, betegségben, vagy a mindennapokban.

A Metamorphoses Meseterápiás Egyesületben való alelnöki szerepvállalásom keretén belül azon dolgozom, hogy a módszerben képződött szakemberek között minél hatékonyabb, elmélyültebb, sokoldalúbb szakmai párbeszéd folyhasson. Hiszek abban, hogy az Egyesület szakmai közösségének tagjai egymást erősítve, tapasztalatokkal gazdagítva stabil hátteret tudnak biztosítani egymásnak a mesékkel való mindennapi munkához.

www.egigero.net
facebook.com/gombolyito
agnes.standovar@gmail.com